De kleinkinderen van Aart noemden zich weer Van den Brande, dit echter met uitzondering van de kinderen van pieter van den Brander, die naar zoeterwoude verhuisde. Zij bleven de naam Van den Brander voeren. . De tak die zich Van den Brander noemde is inmiddels uitgestorven. Ook is er een tak waar de achternaam in de zestiende eeuw in onbruik raakte. Het betreft de afstammelingen van Adriaen laureys Anthonis Aerts van den Brande, vermeld onder IVc, die zijn achternaam niet meer voerde. Zij noemden zich ondermeer Van Etten en maet. De eerste vermeldingen in 1287 en 1293. De oudste vermeldingen van Van den Brandes betreffen transacties met kloosters, die in de middeleeuwen grote grondposities hadden in het land van Breda.

De laatste naamsvariant ontstond aan het einde van de 18e eeuw, toen de kinderen van Aart van den Brande (ook aart van den Brander genoemd) als Van den Brander werden ingeschreven in het Kralingse doopboek. Aart liet zelf bij zijn tweede huwelijk getuigen verklaren dat zijn naam Van den Brande was. Zijn zonen voerden wel de naam Van den Brander.

Of het daarbij gaat om leden van de live zelfde familie is onzeker. In de zestiende eeuw trekken Van den Brandes in zuidelijke richting naar Antwerpen, Brussel en Bornem (zie pagina Etten-Breda) en in noordelijke richting, waarna zij zich in de zeventiende eeuw in Dordrecht en Rotterdam-Kralingen vestigen. De naam Van den Brande, de naam Van den Brande is terug te voeren tot het toponiem Brand. Dit toponiem kwam in de middeleeuwen veel voor. Meestal was het een plaats waar men brandstof haalde. Als er een boerderij bij zo'n gebied lag werd die wel als het hof Ten Brande aangeduid. In meise (Vlaams-Brabant) lag het Hof Ten Brande waar een Vlaamse familie van den Brande in de vijftiende eeuw (of eerder) haar naam aan ontleende. Ook bij Kortrijk lag een Hof Ten Brande. Verschillende families zijn zich Van den Brande gaan noemen naar de plaats waar zij woonden of die zij in bezit hadden. Ook in Etten-leur waar de onderhavige familie al in de dertiende eeuw voorkomt, kwamen Brand-toponiemen voor, zoals Den Brant, den Brande(n de brandse weg, Brandse vaart en het Brandse goet.

Eengezinswoning te koop Oosterhout van high liedekerkestraat


Inleiding, op deze website vindt u de stambomen van de familie van den Brande, die vanaf de 13e eeuw voorkomt in hair het Land van Breda. Omstreeks het jaar 1290 worden de eerste personen met deze familienaam vermeld in Etten en lies (tussen Etten en Breda). In de veertiende eeuw vinden wij in het land van Breda alleen in Etten Van den Brandes. . Anno 1353 is een Van den Brande schepen in Etten in de palen van de hoeven. Rond 1390 leefden meerdere van den Brandes in Etten en omgeving. Een van hen is dan weer schepen in Etten in de palen van de hoeven. In de vijftiende eeuw verspreidt de familienaam zich verder in het land van Breda. Drie takken die uit Etten afkomstig zijn vestigen zich dan in Breda, maar zij zijn dan ook te vinden in bavel en in Oosterhout. Ook in Steenbergen en wouw zijn dan Van den Brande's te vinden.

C a, oosterhout, opening times


9 In 1930 begon de sphinx met de productie van hotelporselein ( Terra nova genoemd) en na 1945 ook huishoudelijk porselein. In 1950 vertrok bellefroid naar Mosa en pas in 1950 nam de sphinx een nieuwe hoofdontwerper, pierre daems, in dienst tot het einde van de productie van Serviezen, 3 Wim Visser, die van voor de sphinx werkte. 4 In 1969 eindigde de productie van zowel huishoudelijk aardewerk als hotelporselein om zich volledig op keramische sanitairartikelen te richten. Tegenwoordig vervaardigt het bedrijf niet alleen sanitairproducten, maar ook aanverwante producten als baden en kranen. Na de eerste wereldoorlog nam de sphinx zelf ontwerpers in dienst, zoals van en pierre daems en van Wim Visser. Dutch pottery and porcelain found in Japan. A short study of the origin of and the period when these were shipped to japan. Van, ceramics inserted in walls on Bali, modern quaternary research in southeast Asia, 11e jaargang (1988-1989.

Zijn belangrijkste ontwerp is servies Clary uit 1917. Eveneens in 1917 werd de sanitairafdeling opgericht. In 1924 volgde willem rozendaal Lint op als ontwerper. Hij ontwierp verschillende gedenkborden en serviezen, waaronder het servies Serail (1925 dat uitgevoerd is in het zogenaamde gietproces, waarmee de sphinx omstreeks veet 1900 was begonnen te experimenteren. Rozendaal werd in 1929 opgevolgde door de beeldhouwer Charles Vos, die een half jaar voor de shinx werkte.

Hij ontwierp het bekende beeldje van de liggende sfinx, dat diende als reclamemateriaal voor winkeliers die sphinx-aardewerk verkochten. Van 19 was Edmond Bellefroid als ontwerper in dienst bij de sphinx, met uitzondering van de periode, omdat hij weigerde zich aan te sluiten bij de kultuurkamer. Bellefroid ontwierp in de jaren 30 meer dan 35 serviezen voor de sphinx. Zo ontwierp hij, helemaal in de geest webshop van de nieuwe zakelijkheid, voor de bijenkorf het gestroomlijnde, bruin geglazuurde servies maas ( 1934 en voor de hema theeservies Strand (1934). Deze warenhuizen wilden exclusieve, bijzondere serviezen voor een modieus publiek. Toen het functionalisme uit de mode raakte, ontwierp Bellefroid klassiek aandoende serviezen, als Recamier uit 1939.

C a, oosterhout - opening hours, address, phone


Per 2010 volledig uit maastricht zullen verdwijnen. De productie werd door eigenaar Sanitec verhuisd naar Zweden, de maastrichtse fabriek is te klein om rendabel te produceren, zei sanitec. Ruim honderd werknemers verloren hun baan. Alleen de marketingafdeling en een magazijn bleven in maastricht. 5 Productie en ontwerpers bewerken bord met decor Portici, voorzijde.

Bord met decor Portici, achterzijde. De kernactiviteit van de sphinx is sinds 1836 aardewerk: eerste fayence commune en vanaf 1840 ook bedrukt aardewerk. Het grootste deel van de modellen en drukdecors werden ingevoerd uit Engeland, in het bijzonder aardewerkcentrum Stoke-on-Trent. Hierdoor onderscheidt het vroege regout-aardewerk zich nauwelijks van het Engelse. Uitzondering hierop vormt het handbeschilderde boerenbont, dat van. 18 geproduceerd werd, 6 en een curieuze serie rijstkommen, schalen en sakeflesjes, die regout omstreeks 1859 speciaal voor een Japanse handelsmissie liet ontwerpen. 7 In de jaren 1880 nam Regout twee modelleurs, lahaye en Lamour, 8 in dienst, maar het zou pas tot 1917 duren voor de sphinx, zoals het bedrijf inmiddels heette, herkenbare producten ging produceren. Op 1 januari van dat jaar werd Johan Lint (1889-1956) als eerste gediplomeerde ontwerper en chef-modelleur in dienst genomen.

C a stores in, oosterhout - address opening times

Aardewerkfabriek de toekomst van. Lust in Oosterhout over. 4 In 1994 nam het Zweedse bedrijf Gustavsberg op zijn beurt alle aandelen over en wijzigde de naam tanning naar. Na een herstructurering in 1997 ging de tegeldivisie in datzelfde jaar verzelfstandigd machine verder onder de naam Sphinx Tegels. Eind 1999 neemt het Finse sanitec het bedrijf over. In 2001 werd de naam van het bedrijf formeel Koninklijke sphinx. De verzelfstandigde tegeldivisie sphinx Tegels ging in 2008 failliet. In juli 2009 werd bekendgemaakt dat de productieactiviteiten van Koninklijke sphinx.

Oosterhout, c 1000, oosterhout - adres, Openingstijden

Daarom nam Regout in de jaren 1840 Engelse vakarbeiders in dienst en liet hij zelfs Engelse grondstoffen importeren. Toen in 1870 zijn zoons mede-directeur werden, werd de naam van het bedrijf veranderd in nv petrus haar Regout. 1 Vanouds was Sphinx een glas- en aardwerkfabriek, maar de glasfabriek is in 1925 afgesplitst en met Stella gefuseerd tot Kristalunie. Sinds 1879 werd de sfinx als beeld merk gebruikt en sinds 1899 heet de onderneming de sphinx (v/h Petrus Regout co). Van 19 was de fabriek in handen van Adolphe regout. 3 na de fusie in 1958 met Société céramique heette het bedrijf. In 1959 kreeg het bedrijf het predicaat Koninklijk, waarna het in 1960 zijn naam wijzigde. Dat jaar nam het bedrijf.

Koninklijke sphinx Gustavsberg, koninklijke sphinx. De sphinx maastricht, de fabriek komt voort uit de in 1827 in maastricht opgerichte glasslijperij. Daarnaast had Petrus Regout een groothandel in glas, kristal en products aardewerk. 1, in 1830 braken er, door het uitbreken van de belgische Opstand, moeilijke tijden voor het bedrijf aan. Handel met België was immers verboden en maastricht was afgesloten van de rest van Nederland. Toen het in 1834 toegestaan werd grondstoffen en halffabricaten uit België in te voeren, verbeterde de situatie enigszins. In 1834 begon Regout een stoomglasfabriek en in 1836 begon hij ook aardewerk te produceren. 2 Aanvankelijk produceerde hij zogenaamd fayence commune, eenvoudig aardewerk met een zachte, rode scherf bestemd voor de lokale markt. Om zijn afzetgebied te vergroten moest hij echter concurreren met het toen zeer populaire Engelse creamware.

Proef, oosterhout - home facebook

Un article de wikipédia, l'encyclopédie libre. Aller à : navigation, rechercher, ce document provient. Uit wikipedia, de vrije encyclopedie (Doorverwezen vanaf, haircuts koninklijke sphinx ga naar: navigatie, zoeken, de Sphinx is een aardewerkfabriek die door, petrus Regout in 1834. Het bedrijf is vooral bekend als producent van sanitair, zoals toiletpotten en wastafels. Inhoud, periode, naam, petrus Regout.,. Petrus Regout.,. De sphinx v/h Petrus Regout.,.

C&a oosterhout
Rated 4/5 based on 732 reviews